Pingjum in Volkskrant

Rond Pingjum loop je over de oudste dijken van Friesland

Caspar loopt  Aflevering 48: hoe het Friese landschap is ontstaan, zie je het best op de Pingjumer Gulden Halsband.
Caspar loop vandaag niet alleen, maar met Flip van Doorn, wandelaar, journalist en vooral de schrijver van een mooi boek over zijn oudoom Jacobus Craandijk, ‘de wandelende dominee’, de eerste wandelaar, in de ogen van Van Doorn, en dat is dan ook de titel van zijn boek.   via deze link vind u de boeken van Jacobus Craandijk
in de voetsporen van een wandelende dominee,  Flip van Doorn is wandelaar en reiziger, maar bovenal schrijver. Hij publiceert onder andere in Algemeen Dagblad en Trouw. Daarnaast schreef hij meerdere boeken, waaronder 1000 plekken die je echt gezien moet hebben – Nederland, waarvan 30.000 exemplaren werden verkocht.
Flip van Doorn

“De eerste wandelaar”

Samenvatting:
Aan het eind van de negentiende eeuw publiceerde Jacobus Craandijk zijn Wandelingen door Nederland met pen en potlood, waarin de doopsgezinde predikant verslag deed van de voettochten die hij maakte. Zijn werk werd immens populair en de dominee groeide uit tot voorganger van een groeiende schare wandelaars. Craandijk was een chroniqueur van zijn tijd. Laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie, beschreef hij in prachtig meanderend proza een snel veranderende samenleving. Zo was hij getuige van de opkomst van natuurbescherming en vrijetijdsbesteding. In 2012 ontdekt schrijver Flip van Doorn dat Craandijk familie van hem is. Hij verdiept zich in de man en zijn werk. Behalve wandelaar en schrijver blijkt de dominee ook een verdienstelijk tekenaar, een historicus en een pionier te zijn. In De eerste wandelaar treedt Van Doorn in de voetsporen van Craandijk en gaat hij op zoek naar de oorsprong van het wandeltoerisme. Hij nadert de dominee zo dicht dat hij hem bijna kan aanraken. Op subtiele wijze verweeft hij citaten uit het werk van zijn voorganger met zijn eigen verhaal en slaat zo een brug die heden en verleden in elkaar laat overvloeien.

.