Dorpsmoestuin Pingjum

Coöperatie Pingjum

Dorpsmoestuin

In 2013 zijn we de coöperatieve moestuin in Pingjum opgestart. Uitgangspunt was en is dat er geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zouden worden en dat er op een milieuvriendelijke manier gewerkt zou gaan worden.

Johannes van der Wal had een stuk weidegrond achter dagbesteding Te Plak beschikbaar gesteld, dat is door een vriendelijke dorpsgenoot omgeploegd en daarna is er met een aantal vrijwilligers een stevig hek omheen gezet om het aanwezige vee in het aangrenzende stuk land uit de moestuin te houden. Vervolgens sponsorde de alom bekende houthandel Kieftenburg een lading houtsnippers voor de looppaden en konden we los.

Elk voorjaar wordt er thuis driftig voorgezaaid door diverse vrijwilligers en vanuit het dorp komt ook regelmatig een seintje dat er wat stekjes over zijn en zo krijgen we de moestuin elk jaar weer bomvol. We hebben de tuin ingedeeld in percelen, knolgewassen, wortelgewassen, bladgroenten, peulvruchten, kruiden etcetera en aan de hand van die indeling wordt er geplant. Dat komt niet altijd helemaal uit zoals wij dat in het hoofd hebben omdat er wel eens wat bakken met onbekende stekjes achtergelaten worden bij de moestuin door een anonieme weldoener. Dan is het soms wel eens gokken wat dat voor stekjes zijn en in welk perceel ze dan geplant moeten worden. Vandaar dat er ook wel eens ijsbloemen bij de kruiden terecht zijn gekomen, maar dat geeft alleen maar een kleurrijker beeld van onze tuin en daar is helemaal niets mis mee.

Eén groot succesverhaal dus, onze Pingjumer moestuin. Het enige minpuntje is eigenlijk dat er wat weinig vrijwilligers/enthousiastelingen zijn, maar hopelijk heeft het onze facebookpagina op den duur wel het gewenste effect. Alle nieuws over de moestuin wordt in ieder geval massaal gelezen en er wordt ook leuk op gereageerd. Hierbij nogmaals een oproep voor moestuinliefhebbers of nieuwsgierigen om eens een kijkje te komen nemen bij onze moestuin. Er is voor iedereen wel wat te doen, hoge kweekbakken voor mensen die wat moeilijk in de bocht kunnen, tuingereedschap in alle soorten en maten en er is dit jaar zelfs een kleine frees aangeschaft om het de vrijwilligers wat gemakkelijker te maken. Iedereen is welkom, ook degenen zonder groene vingers, met een beetje goede wil kunnen er bergen verzet worden. Natuurlijk wordt er ook ieder jaar voor alle vrijwilligers een barbecue georganiseerd op de moestuin, gewoon voor de gezelligheid.

Ik zou zeggen, tot ziens op onze moestuin!