Open middag Schuilkerkje Pingjum

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 13/04/2024
16:00

Categorieën


Op zaterdagmiddag 13 april is het Schuilkerkje in Pingjum open voor ieder die daar eens wil kijken.  Vanaf 16.00 uur bent u van harte welkom!

Het is natuurlijk al lang geleden, maar weet u dat 500 jaar geleden, in 1524, Menno Simons, een boerenzoon uit Witmarsum, in Pingjum zijn loopbaan in de kerk begon als kapelaan?

Deze Menno zou een aantal jaren later een leidende rol spelen bij de beweging van de wederdopers in een gebied dat zich uitstrekte van Amsterdam tot Rostock in Duitsland. In Friesland sloot een groot deel van de bevolking zich aan bij de wederdopers. Het was een beweging van bevrijding, eigen keuzes maken en emancipatie. Niet alleen dus iets van de kerk en geloof, maar ook van verandering in de maatschappij.

Alleen al in onze omgeving waren er gemeenten in Pingjum, Arum en Witmarsum. Na een moeilijke periode van vervolging kwam er wat rust in de samenleving. De gemeenten die ontstaan waren, mochten kerken bouwen, als ze maar niet het standaard uiterlijk van een kerk hadden. Zo werd rond 1600 een schuilkerk gebouwd in Pingjum. En dat staat er nog steeds.

Het is natuurlijk leuk dit kerkje eens te bekijken. Misschien bent u er wel eens langs gelopen en hebt u gedacht: wat is dit voor gebouw? Niet alleen dat gebouw is interessant, ook de verhalen die daar gedeeld worden. Ook voor mensen van nu. Hoe is het om je eigen keuzes te maken en na te denken over wat waar is? Of hoe is het om alles wat vertrouwd was los te laten en een heel nieuwe weg in te slaan?

Dit soort keuzes hebben mensen uit ons gebied de hele wereld over gedreven. Hun nazaten – nu wonen ze in Duitsland, Canada, Verenigde Staten, Mexico, Colombia, Brazilië -, komen terug om te kijken waar ‘ze vandaan komen’. Dat maakt het schuilkerkje in Pingjum een plek van bijzondere ontmoetingen.

Graag ontmoeten wij u ook eens!

Meer informatie zie: doopsgezindemonumenten.nl/

Of mail naar: doopsgezindemonumenten@gmail.com