Pionier ….als de boer kon kiezen

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 11/08/2024
16:00 - 17:00

Categorieën


Vanaf half mei is de film “Pionier ….als de boer kon kiezen”  weer te zien op iedere tweede zondag van de maand – op 12 mei, 16 juni, 14 juli, 11 augustus en 15 september – om 16 uur in de Victoriuskerk (Grote Buren 8) in Pingjum. Deze experience wordt op drie grote schermen in de kerk vertoond. Het programma Pionier start met een boeiende inleiding op de film (muziek en verhaal door de makers zelf) en mogelijkheid tot nagesprek. Duur film: 45 minuten. Voorprogramma: 15 minuten.

Fries gesproken, met Nederlandse en Engelse ondertiteling.


Pionier is een filmische belevenis over een jonge Friese boer die zijn eigen weg zoekt.

Het is het spannende verhaal van de jonge boer Germ uit het Marneslenkgebied, die zich afvraagt of hij moet uitbreiden of stoppen?  Als hij ter uitbreiding een stukje van de eeuwenoude ringdijk, de Pingjumer Gulden Halsbân, afgraaft, krijgt hij iedereen tegen zich.

Het maakt hem kwaad en wanhopig, helemaal nu hij er alleen voor staat. Vanaf nu wordt dit zijn zoektocht: erachter komen wat er schuilt achter de bijzondere verhalen uit zijn jeugd.

In dit verhaal staat de binnenwereld van de boer centraal. Wat komt erbij kijken voordat een boer in transitie gaat en kiest voor biologisch boeren, kringlooplandbouw of natuur-inclusieve landbouw in plaats van traditionele landbouw. De film heeft daardoor niet alleen een artistieke waarde maar geeft ook een actueel tijdsbeeld met alle prangende vragen rond landschap, boeren, stikstof etc.

Gerda Holzhaus, theatermaker vanaf 1983 en Bob Driessen, saxofonist en componist sinds 1977, zijn de artistiek leiders van Nieuw Atlantis. In de hoofdrol Lourens van den Akker (o.a. Theatergezelschap Tryater, Flikken Rotterdam, Grutte Pier van Steven de Jong) als boer Germ, als monnik, Grutte Pier, Menno Simons, Gysbert Japicx, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Jan Timmer, Lammert Scheltes Hilarides. Daarnaast is een prominente rol weggelegd voor boeren uit de streek, kinderen van basisschool It Leech uit Pingjum, orkest van muziekvereniging ‘Harmonie’ uit Pingjum en bewoners uit de omgeving.

Een project van Nieuw Atlantis en Gouden Land. Reserveren: info@nieuwatlantis.com /                       info: www.nieuwatlantis.com