Kijkhut N!X gaat voor de ‘Gouden Pit’

Kijkhut N!X heeft in 2023 de Kern met Pit-prijs voor het beste bewonersinitiatief in de provincie Friesland gewonnen. Nu dingt N!X ook mee voor de landelijke prijs. Daarvoor kan je tot 10 april online stemmen op N!X.

“Met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is willen we nog meer doen met de vele verhalen die verbonden zijn met de Gouden Halsband”, zeggen Sjoukje Tijssen en Jelle Tolsma, die de kijkhut hebben gerealiseerd. Kijkhut N!X is één van de activiteiten van stichting Het Gouden Land, een samenwerkingsverband van dorpen in het Marneslenkgebied.

Stemmen op N!X

Wie de landelijke prijs wint wordt bepaald door een vakjury en door online stemmen.
“Daarom roepen we iedereen in Friesland op om vóór 10 april op N!X te stemmen.”, zegt Sjoukje Tijssen. Stemmen op N!X kan op www.kernmetpit.nl

Pingjumer Gouden Halsband

Kijkhut N!X ligt op de Gouden Halsband, een eeuwenoude binnendijk in het gebied tussen de dorpen Pingjum, Arum, Witmarsum, Kimswerd en Zurich. De dijk heeft tot 1892 nog dienst gedaan als ‘slaperdijk’. Gelukkig is het grootste deel bewaard gebleven, waardoor er een unieke plek is ontstaan waar wandelaars volop kunnen genieten van de natuur. Sjoukje Tijssen: “Via de kijkhut willen we kinderen en hun (groot)ouders op een speelse manier laten genieten van de prachtige natuur en laten ontdekken hoe het landschap in de loop van de eeuwen is gevormd door mens en natuur. Een echte ontdekplek.”